marți, 7 februarie 2012

Curiozitati din lumea plantelor

1. În pustiurile din Peru creşte un cactus care poate să meargă. În loc de rădăcini el are nişte excrescenţe acoperite cu ţepi ascuţiţi. Când bate un vânt puternic, cactusul se deplasează pe distante mari, luându-şi umezeala şi hrana nu din sol, ci din aer.

2. Feriga anunţă ploaia? Înainte de a ploua ea îşi desface larg frunzele, iar dacă urmează o perioadă secetoasă frunzele ei se strâng şi se răsucesc.

3. Baobabul poate trăi până la 5000 de ani? Urmează măslinul-2000, stejarul-1600, teiul-1150, cedrul-800, părul-400, chiparosul-350, ulmul-335. 4. Trunchiul pinului este întotdeauna înclinat spre sud. După acest semn poţi determina punctele cardinale.
5. Mimoza îşi strânge frunzele la atingere? Dacă şocul este mai mare se strânge toată planta şi revine la normal după aproximativ 30 minute.

6. Plantele insectivore se hrănesc cu insecte pentru că nu găsesc suficient azot în mediul în care trăiesc? Numărul plantelor insectivore este destul de mare, peste 400. Ele şi-au "specializat" anumite părţi ale corpului, transformându-se în adevaraţi vânători: lichid lipicios, perişori, tentacule, cornete cu căpăcele care se închid făcând captive micile gaze care intră în ele, sunt numai câteva din "trucurile" plantelor carnivore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu